Op zoek naar een aankoopmakelaar? - Aankoopmakelaar kosten Op zoek naar een aankoopmakelaar? - Aankoopmakelaar kosten

Op zoek naar een aankoopmakelaar?

Het kiezen van een goede aankoopmakelaar kan een lastige opgave zijn. Er zijn er namelijk erg veel en ze bieden vaak min of meer dezelfde diensten aan.

Als u een aankoopmakelaar wilt inschakelen kan deze in ieder geval helpen met:

  • Wensen op een rijtje zetten
  • Woningen zoeken
  • Bezichtiging begeleiden
  • Bouwkundige indruk geven
  • Onderzoek en omgevingsscan
  • Waardebepaling
  • Voeren van de onderhandelingen
  • Controle van de voorlopige koopakte
  • Voortgang financiering monitoren
  • Opleveringen begeleiden
  • Eventuele restpunten bespreken met de notaris bij de formele overdracht

Als een aankoopmakelaar bovenstaande diensten verleent dan hoeft u niet altijd alle diensten af te nemen maar het is wel zo dat de deeldiensten op elkaar zijn afgestemd. Vaak weegt de besparing niet op tegen het voordeel van afname van het hele pakket.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De prijzen van een aankoopmakelaar liggen globaal tussen de €1.000,- en € 5.000,- maar soms ook veel hoger. Er worden verschillende tariefsopbouwen gehanteerd. Een percentage van de koopprijs, een vast tarief en een zogenaamd prestatietarief. Meer over een goede prijsstelling vindt u hier. Een deel van deze kosten kan fiscaal aftrekbaar zijn.

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

Deskundig en professioneel onderhandelen is wellicht niet uw ding. Er is veel en specialistisch werk gemoeid met de aankoop van een woning. De koper heeft een onderzoeksplicht en alles wat bij de koop van een woning komt kijken is voor een koper bijzonder. Voor een aankoopmakelaar is het echter dagelijkse kost. Erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen en verborgen gebreken bijvoorbeeld zijn voor hem normale aspecten bij een aankoop. Bovendien heeft de verkopende makelaar maar één doel heeft, namelijk de woning zo snel mogelijk verkopen. De belangen van de koper zijn hierbij absoluut ondergeschikt ook al laat een koper zich in de praktijk vaak meevoeren door de verkopend makelaar. Onthoud altijd dat die makelaar door de verkoper is ingehuurd, niet door u! De kans dat u een goede deal sluit is veel groter wanneer er ook een makelaar namens u optreedt. Die aankoopmakelaar doorziet de “truckjes” van de verkopend makelaar. Problemen kunnen wel ontstaan als de aankopend makelaar en de verkopend makelaar elkaar kennen. Ze zullen elkaar dan misschien sparen om de verstandhouding niet te ondermijnen. Een locale aankoopmakelaar aantrekken is dan ook geen goed idee.

Waar moet u op letten?

  • Zorg dat uw aankoopmakelaar niet een locale makelaar is.
  • Zorg dat uw aankoopmakelaar zelf geen huizen verkoopt. Uw belang moet tenslotte het enige zijn wat telt, niet of uw makelaar zelf ook nog een huis aan u verkoopt.
  • Leg de afspraken vast.
  • Kies een beloningsstructuur die eerlijk is en ook stimuleert. Eentje gericht op prestatie is beter dan een vast tarief of een percentage van de koopprijs.

Zorg wel dat u een aankoopmakelaar vindt die géén financieringen verkoopt en die zelf ook géén huizen verkoopt. Er is dan geen enkel ander belang voor uw aankoopmakelaar dan uw eigen belang (hij kan u dan tenslotte geen “eigen” huis, hypotheek of verzekering verkopen). Daarnaast onderhandelt een verkopende makelaar heel graag met een collega, maar niet graag met een concurrent. Alleen daarom al is de beste keus voor een aankoopmakelaar die alleen precies dat doet.

 

Een offerte aanvragen van een goede aankoopmakelaar in uw regio?

Wij sturen u een offerte van een aankoopmakelaar die kennis heeft van de regio waarin u wilt wonen die voldoet aan bovenstaande punten.

Als u het formulier hier rechts invult ontvangt u een informatieve mail met 11 handige aankoop tips en een offerte van een door ons geselecteerde aankoopmakelaar.