Aankoopmakelaar of zelf doen? - Aankoopmakelaar kosten Aankoopmakelaar of zelf doen? - Aankoopmakelaar kosten

Aankoopmakelaar of zelf doen?

U bezoekt onze site, dat betekent waarschijnlijk dat u het inschakelen van een aankoopmakelaar overweegt. Het is daarom verstandig om eerst zoveel mogelijk de voor’s en tegen’s op een rijtje te zetten. Daarom zetten we vooraf de zaken die een aankoopmakelaar doet op een rijtje:

 • – Woonwensen in kaart brengen
 • – Woningen zoeken en een eerste beoordeling maken
 • – Samen de woning bezichtigen
 • – Een waardebepaling maken
 • – Onderzoek naar de omgeving
 • – Onderhandelingen voeren
 • – Juiste voorwaarden in de voorlopige akte laten opnemen
 • – Controle van de koopakte
 • – Eindinspectie, samen met u
 • – Overleg en advies over de financiering
 • – Overdracht bij de notaris

Dit is geen volledige opsomming maar slechts een voorbeeld van zaken waarmee hij wordt belast. Een aankoopmakelaar begeleidt u volledig met de aankoop van uw woning.

Waarom geen aankoopmakelaar?

De voor de hand liggende reden is dat u daar geld mee zou kunnen besparen. Als u zelf een goede onderhandelaar bent en niet opziet tegen allerlei zaken waar u als koper mee te maken gaat krijgen is dat best te doen. Wees wel heel zorgvuldig want een foutje kan grote gevolgen hebben. De verkoper heeft weliswaar een meldingsplicht maar u als koper heeft ook een onderzoeksplicht. Wees er ook op bedacht dat de grootste valkuil bij het onderhandelen is dat u als koper verliefd wordt op de woning. Wilt u meer inzicht in de aspecten bij de koop van een huis dan wijzen wij u graag op de site kopen van een woning.

Waarom wel een aankoopmakelaar?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar, is dat niet duur? Natuurlijk is het een investering. Maar waarschijnlijk wel de meest lucratieve beslissing die u kunt maken. Koelbloedig en professioneel onderhandelen is niet uw ding. Ook wilt u voorkomen dat er zaken over het hoofd worden gezien. Voorbeelden? Erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen, huisvestingsregels en monumentenwet. Daar komt bij dat een aankoopmakelaar de vele truckjes van een verkopend makelaar kent. Hoewel in de vorige alinea gemeld wordt dat geldbesparing de meest voor de hand liggende reden is om een aankoopmakelaar niet in te schakelen, is het in de praktijk vaak zo dat de kosten van het inschakelen van een aankoopmakelaar meer dan worden terugverdiend door het onderhandelingsresultaat. Wel moet u kritisch zijn in uw keuze van een aankoopmakelaar, maar daarover verder meer.

Wanneer u een huis wilt kopen, kunt u dit met een aankoopmakelaar doen. Wat kost het een dergelijke aankoopbegeleiding?

Alle vragen met betrekking tot de kosten van een aankoopmakelaar en de aftrekbaarheid hiervan vindt u terug op deze website.
Hier vindt u de tarieven van aankoopmakelaars.