Courtage gebaseerd op de verkoopprijs, waanzin.

Een reguliere aankoopmakelaar hanteert een tarief dat bestaat uit een vast percentage van de koopsom. Soms wel tot 1,5-2%! Dat betekent dat hoe slechter de aankoopmakelaar zijn of haar werk doet hoe meer hij-zij betaald krijgt. Immers, hoe hoger de koopprijs, hoe hoger de courtage en dus de beloning. Dat is toch niet logisch! Zorg er in ieder geval voor dat de aankoopmakelaar er belang bij heeft dat u niet te veel betaalt.

Vast tarief voordelig?
Nu zijn er steeds meer aankoopmakelaars die een vast tarief rekenen. Dit is zeker beter dan het tarief gebaseerd op de koopprijs. U weet tenslotte waar u aan toe bent. Alleen…. het is de vraag hoe gemotiveerd de makelaar is. Uiteindelijke is de eindprijs op geen enkele wijze van invloed op de courtage.  Let er ook op welke zaken inclusief zijn en met welke kosten u alsnog zelf wordt geconfronteerd.

Prestatiebonus
De betere aankoopmakelaars hanteren een systeem dat is gebaseerd op het bedrag dat zij van de vraagprijs weten af te onderhandelen. Dit systeem wordt sinds 1998 door enkele betere makelaars gehanteerd. Wanneer u echter in zee gaat met makelaars die alleen beloond worden met een percentage van het onderhandelingsresultaat loop u ook een bepaald risico. Want beneden een bepaald bedrag zal de betreffende makelaar verlies kunnen leiden. De drang om zo een zeker minimaal onderhandelresultaat te halen kan daardoor erg groot zijn, soms wel zo groot dat de koop uiteindelijk niet doorgaat! Dat is dan niet in hun belang en ze gaan liever door met een andere woning. En, hoewel u de laagste prijs wilt, daar zit u natuurlijk niet op te wachten.

Het beste is dus een compromis tussen de betere beloningsystemen. Een niet te hoog vast tarief dat de minimumkosten dekt gecombineerd met een prestatiebonus die in verhouding moet staan. De makelaar zal dan de koop niet laten afketsen omdat er niets voor hem-haar over blijft (liever een kostendekkende koop dan helemaal geen koop!) en zal ook proberen om het beste onderhandelingsresultaat te bereiken, dat is hun winst. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.vastgoedkoper.com/.

Wat is inbegrepen?

Heel belangrijk is hier ook dat duidelijk is welke kosten wel en welke niet inbegrepen zijn in het tarief. Makelaars maken gebruik van het gegeven dat de meeste mensen niet weten wat er komt kijken bij de aankoop van een woning. Vaak staat er op de site van zo’n makelaar een indrukwekkende lijst van wat zij voor u doen, bijvoorbeeld onderhandelen, meegaan bij de bezichtiging en notaris. Zaken die ook geld kosten maar waarvan de gemiddelde koper op dat moment geen weet heeft zijn meestal exclusief, bijvoorbeeld een omgevingsscan, een voorlopige waardebepaling, het formele taxatierapport, kadasterkosten e.d. Om geen slapende honden wakker te maken worden deze vaak van tevoren helemaal niet genoemd,  Houd hier rekening mee bij uw keuze van aankoopmakelaar. Daarbij zijn  er vaak ook niet verplichte kosten, bijvoorbeeld een bezichtiging met een bouwkundig expert (bouwkundige/architect). Bij de één inclusief, bij de ander apart te betalen en weer bij een ander zelfs onmogelijk. Toch levert een dergelijk bezoek belangrijke informatie op.