Waar moet ik op letten bij het kiezen van een goede aankoopmakelaar? - Aankoopmakelaar kosten Waar moet ik op letten bij het kiezen van een goede aankoopmakelaar? - Aankoopmakelaar kosten

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een goede aankoopmakelaar?

Wat is inbegrepen?

Heel belangrijk is hier ook dat duidelijk is welke kosten wel en welke niet inbegrepen zijn in het tarief. Makelaars maken gebruik van het gegeven dat de meeste mensen niet weten wat er komt kijken bij de aankoop van een woning. Vaak staat er op de site van zo’n makelaar een indrukwekkende lijst van wat zij voor u doen, bijvoorbeeld onderhandelen, meegaan bij de bezichtiging en notaris. Zaken die ook geld kosten maar waarvan de gemiddelde koper op dat moment geen weet heeft zijn meestal exclusief, bijvoorbeeld een omgevingsscan, een voorlopige waardebepaling, het formele taxatierapport, kadasterkosten e.d. Om geen slapende honden wakker te maken worden deze vaak van tevoren helemaal niet genoemd, Houd hier rekening mee bij uw keuze van aankoopmakelaar. Daarbij zijn er vaak ook niet verplichte kosten, bijvoorbeeld een bezichtiging met een bouwkundig expert (bouwkundige/architect). Bij de één inclusief, bij de ander apart te betalen en weer bij een ander zelfs onmogelijk. Toch levert een dergelijk bezoek belangrijke informatie op.

Waar verder op letten

Heel vaak wordt er gedacht dat men het beste een locale makelaar in de arm kan nemen. Hij kent de buurt en de prijzen. Allereerst is dat bij de onderhandelingen niet verstandig. Een locale makelaar kent namelijk ook de verkopend makelaar en er zijn meerdere redenen om elkaar te sparen. Dat komt omdat ze een volgende keer elkaar in een andere rol kunnen tegenkomen en dan is niet in het belang van de aankoopmakelaar om tot het uiterste te gaan. Bovendien verkoopt een locale aankoopmakelaar ook vaak woningen. Er is dan voor hem ook een belang om “zijn” woningen aan u te willen verkopen. Echt objectief zal hij of zij mogelijk niet zijn.

Iedere goede makelaar heeft toegang tot landelijke databanken waarmee hij de prijs van bijna iedere woning feilloos kan bepalen, zeker als hij zelf de woning heeft bekeken. Als hij bovendien in de betreffende regio contacten heeft met onafhankelijke taxateurs dan kent de waarde geen geheimen meer.

Met de omgevingsscan in de hand geldt hetzelfde voor de buurt, zeker als de aankoopmakelaar vaker in de regio betrokken is geweest bij aankopen.