Kosten aankoop woning - Aankoopmakelaar kosten Kosten aankoop woning - Aankoopmakelaar kosten

Kosten aankoop woning

Wat zijn de kosten bij de aankoop van een woning?

Als er een bestaande woning te koop staat dan staat er meestal bij de vraagprijs “KK”. Wat betekent dit? “KK” staat voor kosten koper. Dit zijn kosten waar kopers meestal mee te maken krijgen die bovenop de overeen gekomen prijs komen.

  • De aankoopmakelaar. Neem je een aankoopmakelaar dan verwacht je eigenlijk dat dit zichzelf terug verdient. Allereerst door goede prijsonderhandelingen maar hij kan ook besparen op de kosten van de taxateur en de notaris. De prijzen van een aankoopmakelaar varieren tussen pakweg € 1.000 tot ongeveer € 5.000 (maar soms ook veel meer!).
  • De taxateur wordt ingeschakeld om het formele taxatierapport op te stellen. Alle geldinstellingen vragen om zo’n rapport. Soms wordt er ook validatie gevraagd door het NWWI (of andere instelling). Dit is een extra waarborg dat de taxatie correct is. Reken hiervoor een tarief van tussen € 300 en € 600
  • Is er sprake van een hypotheek dan berekent de financieel adviseur jou een tarief van gemiddeld tussen € 2.000 en € 4.000. Eventueel komen hier nog de kosten bij voor Nationale Hypotheek Garantie.
  • De fiscus berekent overdrachtsbelasting. Deze bedraagt op dit moment 2% van de koopsom van de woning. Deze wordt dus niet berekent over mogelijke roerende zaken die worden overgenomen of het deel van het vermogen van de VvE dat bij het gekochte appartement hoort.
  • Tenslotte is er de notaris waar de woning formeel wordt overgedragen. De woning “passeert” bij de notaris. Deze stelt de leverings en hypotheek akte op en zorgt voor inschrijving in de relevante registers. Deze kosten liggen tussen € 800 en € 2.500. Dit kan dus behoorlijk oplopen en het loont zeker de moeite om te shoppen.

Een nieuwe woning wordt vaak “VON” geleverd. Dit staat voor Vrij op naam. In dat geval berekent de fiscus geen overdrachtsbelasting, dus dat scheelt 2%. De leveringsacte wordt door de verkoper betaald en daarmee halveert ongeveer het tarief van de notaris.

-> Aankoopmakelaar inschakelen of zelf doen?