Wat kost een aankoopmakelaar? - Aankoopmakelaar kosten Wat kost een aankoopmakelaar? - Aankoopmakelaar kosten

Wat kost een aankoopmakelaar?

De pijzen van een aankoopmakelaar liggen uiteindelijk gemiddeld tussen de 1000 en 5000 euro. Maar het kan ook veel meer zijn. Voor een goede aankoopmakelaar betaal je een vast bedrag en een kleine percentage van het onderhandelingsresultaat.

Kijkt u bijvoorbeeld eens op www.vastgoedkoper.com, de prijs van de Vastgoedkoper is 645 euro + 10% van het onderhandelingsresultaat. Inclusief BTW, er komt dus niets bij.

Op de pagina “Courtage aankoopmakelaar” is te vinden  wat de meest gebruikelijk courtage systemen zijn die aankoopmakelaars hanteren. Nu ben je met iemand in zee gegaan en het klikt. Wat kun je vervolgens met die kosten doen?

Alle kosten die verband houden met het krijgen van een lening zijn  direct aftrekbaar. Dus een taxateur en de financieel adviseur. In beginsel zijn de kosten van een aankoopmakelaar niet fiscaal verrekenbaar. Dus daar haal je geen winst. De echte winst is namelijk veel directer. Naast het voor de hand liggende voordeel dat hij bij het onderhandelen een beter resultaat bereikt kan hij ook helpen besparen op notaris en taxatiekosten. Datzelfde geldt bij een eventuele bouwkundige keuring.

Soms is het een mogelijkheid om de kosten van een aankoopmakelaar mee te financieren. Overleg hierover altijd met jouw adviseur. Als je binnen het maximum blijft van wat er mag worden gefinancierd dan is er geen probleem te verwachten. De rente die je over dat bedrag telt is dan ook wel fiscaal aftrekbaar.

Maar wees alert! In de huidige tijd ontstaat er ook bij aankoopmakelaars soms de neiging om met prijzen te gaan stunten. Bedenk goed dat met de aankoop van een woning grote belangen zijn gemoeid. Je wilt toch zeker ook die van jou optimaal worden behartigd. Je krijgt uiteindelijk de expertise en tijd die je zelf betaalt, niet meer niet minder. Dus (te) goedkoop kan je heel duur komen te staan.

Laat wat van je horen

*